Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Kilövése után felrobbant a SpaceX rakétája

2015. június 28. - Langaléta

A floridai Cape Canaveral űrkikötőből vasárnap indított Falcon-9 rakéta kilövése után 2 perccel megsemmisült.

s003.jpgA Falcon-9 hordozórakéta megsemmisülése. (Fotó: Mike Brown / Reuters)

A 63 méter magas rakéta korábbi darabjai már 18 sikeres küldetést hajtottak végre 2010-es debütálása óta. Jelenleg is több mint 2 milliárd dollár értékű szerződése van a SpaceX-nek 15 küldetésre a NASA-val.

A baleset nem sokkal a kilövés után következett be. A Falcon 9 hordozórakétában valamilyen problémát észleltek közvetlenül az első szakasz után. Egymást követően ez volt a második sikertelen utánpótlásküldés a Nemzetközi Űrállomásra. Áprilisban az orosz Progress semmisült meg. Oroszország pénteken kíván feljuttatni egy cserekapszulát.

A teherűrhajón 100 millió dollár értékű hasznos teher volt, 2477 kg élelmiszer, ruházat, berendezések, és a tudományos kísérletekhez szükséges eszközök. A Nemzetközi Űrállomás legénységének ellátása nincs veszélyben.

A SpaceX számára rosszkor jött a mostani baleset, mivel tartanak a tárgyalások a NASA-val újabb 2,6 milliárd dollár értékű küldetés lebonyolításáról.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr457581058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása