Természet és tudomány

Fárosz

Fárosz

Megvizsgálták Grönland gleccsereinek árapályát

2015. június 02. - Langaléta

Öt éven át követték Grönland északnyugati gleccsereinek mozgását, hogy megértsék azok milyen hatással lesznek a jövőben a tengervízszint emelkedésére.

1-theebbandflo.jpg(Fotó: Ian Joughin / University of Washington)

Gleccserkutatók új elemzést közöltek a Journal of Geophysical Research c. folyóiratban, mely szerint szoros kapcsolatot találtak a tengeri jég szintje és a gleccserek sebessége között.

Twila Moon, a Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIC) kutatója, illetve csapata 2009-2014 között tanulmányozták Grönland 16 északnyugati gleccserét, azok mozgási sebességéről, a jégfolyam végződéséről, valamint annak pozíciójának változásáról, a tengeri jégről gyűjtöttek adatokat.

„Tudjuk, hogy a tengervízszint emelkedni fog a jövőben, a kihívást annak sebességének meghatározása jelenti, melynek egyik eleme a grönlandi gleccserek viselkedésének megértése” – mondta Twila Moon.

A tengeri jég nagy hatással bír a gleccserekre: amíg a gleccserfolyam végét körülveszi, addig az mélyen benyúlik a tengerbe, de ahogy bekövetkezik az olvadás, úgy vonul vissza a szárazföldig, leszakadt jéghegyeket hagyva hátra.

A gleccserek sebessége is nagyban függ a tengeri jégtől: mikor annak szintje kisebb volt, akkor a gleccserfolyam gyorsabban mozgott. Nem feltétlen az alacsony tengeri jég okozhatta ezt a változás, lehetséges, hogy hozzájárult a felszín alatti olvadás is. Ezért fontos felismerni a szezonális gleccserváltozásokat, amelyek nem feltétlenül egyeznek meg a Föld minden régiójában Grönland északnyugati gleccsereivel tapasztaltakkal.

„Tudjuk milyen hatással lesz a tengeri jég szezonális csökkenése, illetve növekedése Grönland gleccsereire, ezáltal meg tudjuk határozni a jégfolyamok várható sebességét, melyek befolyásolják a tengervízszintet is” – tette hozzá Twila Moon.

 

Forrás: phys.org

A bejegyzés trackback címe:

https://farosz.blog.hu/api/trackback/id/tr507512174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása